Genieten van een fantastisch vakantiehuis in Bergen aan Zee

Bergen aan Zee Strand

Bergen aan Zee DuingebiedBergen aan Zee staat bekend om haar prachtige strand van 3 kilometer lang. De perfecte omgeving om heerlijk tot rust te komen in een mooi vakantiehuisje. Ook is het er doorgaans een stuk rustiger dan de omliggende plaatsen. Dit maakt Bergen aan Zee vooral populair voor toeristen die van zon, zee en strand houden en toch in een relatief rustige omgeving willen verblijven. Het strand is met 3 kilometer relatief breed en staat bekend als een zandstrand dat erg schoon is. Ook is er een aardige branding als u van wildere golven houdt. Op diverse plekken op het strand vindt u strandtentjes. Een aantal daarvan zijn ook in het laagseizoen geopend. Bron afbeelding: Rijkswaterstaat

Het dorp Bergen aan Zee

Het centrum van Bergen aan Zee is gelegen in een prachtige en rustige omgeving.Bergen aan Zee is een kustdorp in de gemeente Bergen. Het dorp ligt in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp is ontstaan vanuit de grondeigenaar Heer van Bergen. Destijds stonden er diverse woningen in de duinen. Deze woningen, die deel uitmaakte van de plaats Bergen, heten tezamen “Bergen Binnen”. Naarmate Bergen aan Zee steeds populairder werd, werd Bergen aan Zee langzamerhand omgetoverd tot een mooie kustplaats. In Bergen aan Zee vindt u vooral veel mooie Villa’s die worden verhuurd aan toeristen die iets meer te besteden hebben. Het voordeel hiervan is dat het dorp relatief rustig is ten opzichte van omliggende plaatsen. Rond 1900 werd de eerste verharde infrastructuur aangelegd. Sindsdien gingen ook steeds meer ondernemingen zoals horeca bedrijven zich vestigen in Bergen aan Zee. In 2006 bestond Bergen aan Zee alweer 100 jaar! Hier vindt u meer informatie over Bergen aan Zee.

Natuur

De natuur in en rondom Bergen aan Zee is prachtig. Niet voor niets start het bekende trekvogelpadin Bergen aan Zee. Bekijk de onderstaande video voor een korte impressie van de omgeving.

Naast de zee, duinen, vele vogels en andere dieren bevindt zich in Bergen aan Zee ook een natuurcentrum. Dit ligt vlak bij het Parnassiapark. Hier leert u meer over de flora en fauna van de omgeving. Ook voor kinderen is dit een leuke ervaring. In het natuurcentrum vindt u bijvoorbeeld microscopen om dingen uit de omgeving van dichtbij te bekijken.

Duinen

De duinen van Bergen aan Zee vormen natuurlijk het grootste deel van de natuur. De duinen voorzien in het drinkwater en geven bescherming tegen de zee. Speciaal duingras wordt in de duinen geplant om ervoor te zorgen dat het zand niet zomaar wegwaait.

Hieronder ziet u nog een leuke impressie van iemand die over de Nederlandse duinen heen vliegt:

De duinen en het strand ontstaan door zeestromingen en de wind. Eerst ontstond het zandstrand. Het zand komt uit de zee via zeestromingen. Deze zeestromingen kunnen het zand overigens ook weer meenemen. Wanneer het zand droog is kan het door de wind worden meegenomen. Zand blijft “hangen” achter obstakels. U ziet dit bijvoorbeeld bij een strandpaal. Hier ontstaat in feite al een mini duin. Kort door de bocht kan gezegd worden dat de duinen zo ook in het groot zijn ontstaan. Door begroeiing op de duinen kon het zand worden vastgehouden en werd de duin steeds groter. Het huren van een vakantiewoning in Bergen een Zee maakt dat je dit allemaal kunt bezichtigen.

Fietsen

In Bergen aan Zee en de omgeving daar omheen kunt u uitstekend fietsen. Er zijn veel goede fietsroutes aangelegd. U kunt bijvoorbeeld gaan fietsen in het Noordhollands Duinreservaat of de Schoorlse Duinen. Met de fiets komt u overal. In ons vakantiehuis hebben we standaard fietsen staan die je kunt gebruiken.

Als u wilt mountainbiken bevelen we het mountainbike parcous aan in Schoorl. Mountainbikes huren in Bergen behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Wandelen

Mooie strandwandelingen, vele goed aangegeven wandelpaden door de duinen of door het bos. In de prachtige natuur kunt u wilde paarden zien en zelfs Schotse Hooglanders. Natuurlijk is het gebied ook rijk aan een diversiteit aan vogels. Een toegangskaart voor het natuurreservaat kost € 1,50 per dag, maar bij het huren van ons vakantiehuis is dit inbegrepen. De kaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV of bij de verschillende ingangen van het natuurreservaat.

Windsurfen & Kitesurfen

In Bergen aan Zee kunt u windsurfen, kitesurfen maar ook skimboarden. Het brede strand van 3 kilometer leent zich hier uitstekend voor. Als u het leuk vindt om dit te leren is er ook een surfschool in Bergen aan Zee.

Zeeaquarium

Als u in Bergen aan Zee op vakantie bent moet u eigenlijk in ieder geval in het zeeaquarium geweest zijn. Een leuke attractie met veel informatie over de zee en natuurlijk een vele verschillende vissoorten.

Zomerkamp voor kinderen

In Bergen aan Zee kunnen kinderen tussen de 5 en 17 jaar oud in de zomer een week lang op kinderkamp via Go With The Flow. Kijkt u even goed op de website voor de data waarop dit mogelijk is.

Boot huren

In Driehuizen kunt een bootje huren en genieten van de prachtige Eilandspolder. Dit veenweidegebied met haar rijke plantengroei vormt een uitstekend leefgebied voor weide- en watervogels.

Speeltuin

Vlakbij in Bergen is het Speelpark de Batavier. Dit is een leuk park waar kinderen volop kunnen spelen, klimmen en meer. Er zijn diverse attracties zoals minigolf, mini cars, trampoline springen en wateractiviteiten. Bekijk hier een filmpje van de speeltuin:

Golfen

Houdt u van golfen? In de naastgelegen plaats Bergen ligt een mooi 18-hols golfterrein. Bekijk hier een filmpje van de golfbaan.

Zwembad & Wellness

Heeft u even geen zin om in de zee te zwemmen? Dan is er in buurt ook een zwembad. Ook kun je hier terecht voor wellness zoals lekker ontspannen in de sauna, zonnebank en zelfs lichttherapie.

Tennis

In Bergen kunt u tennissen bij Tennispark de Molenkrocht. U kunt ook langsgaan om een baan te huren en u hoeft niet per se een lidmaatschap te hebben. Tennisles behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

Paardrijden aan het strand

In de prachtige natuur van Bergen aan Zee is een ritje op een paard een leuke belevenis. Dit kan door de duinen, het strand of door de bossen. Er zijn ook paardrijlessen in dressuur en springen,voor zowel beginners als gevorderde ruiters.

In de buurt van Bergen aan Zee zijn diverse manages. Hieronder treft u een lijst aan: